a

Vägglöss

Allt du behöver veta om vägglöss

Vägglöss är små, platta insekter som livnär sig på blod och framför allt gillar att hålla till och gömma sig nära där människor sover – i sängar, möbler, lister eller sprickor i väggar. De är inte farliga men kan orsaka stora besvär i form av klåda, oro och sömnproblem.

Vägglöss sprider sig snabbt och kan vara svåra att bli av med utan professionell hjälp. I flerbostadshus är risken särskilt stor att de sprids mellan lägenheter. För dig som är fastighetsägare är det därför viktigt att arbeta förebyggande och reagera snabbt vid misstänkt angrepp. Tidig upptäckt är avgörande för att undvika spridning, omfattande sanering och onödiga kostnader. Vägglöss förekommer i alla typer av bostäder – även i rena och välskötta hem – och det är viktigt att känna till både tecken och åtgärder.

På bilden kan man se hur vägglöss ser ut och dess livscykel.

Hur vet jag om jag har vägglöss?

Typiska tecken på att du har drabbats av vägglöss är att du får små, kliande bett – ofta i rader – samt blodfläckar eller svarta prickar på lakan och madrass. Man kan också hitta levande vägglöss eller tomma skal i sängens veck och skarvar. Vägglöss är ljusskygga och visar sig oftast nattetid. Vid misstanke är det viktigt att du agerar skyndsamt, och kontaktar ett saneringsföretag för inspektion.

Hur får man vägglöss?

Vägglöss följer oftast med resväskor, begagnade möbler eller via sprickor mellan lägenheter. De kan även spridas i gemensamma utrymmen som tvättstugor. Att få vägglöss har inget med hygien att göra – de söker sig helt enkelt till platser där människor sover. Ett enda ägg kan räcka för att starta ett angrepp.

Hur blir man av med vägglöss?

Att själv försöka bekämpa vägglöss är tyvärr sällan effektivt. Kontakta alltid ett professionellt saneringsföretag vid misstanke eller bekräftad förekomst. Saneringen kan innefatta både värmebehandling och bekämpningsmedel. Det är viktigt att boende följer instruktioner noggrant för att behandlingen ska lyckas. Kom ihåg att tidiga åtgärder minskar risken för spridning.

Skydda dig mot väglöss med abecos luslist Lusifer

I den moderna, globala, rörliga värld vi nu lever har det blivit allt vanligare med vägglöss i Sverige. Varje år görs drygt 35 000 saneringar av vägglöss i Sverige. En vägglus-sanering är en omfattande och kostsam process, som dessutom tenderar dra ut i tid. Den boende behöver under värmesaneringen hitta ett alternativt boende.
Det är en god idé att skaffa ett preventivt skydd mot vägglöss. Detta kan du göra genom att du montera abecos golvsockel/golvlist eller kabelsockel/kabellist Lusifer. I denna sockel eller list döljer sig lustejpen Nattaro Safe® med det aktiva ämnet kiselgur, som är ofarligt för människor och husdjur, men har dödlig effekt på vägglöss, silverfisk, myror och små kackerlackor. Läs mer om hur vår produkt fungerar här.
sv_SESwedish