a

Skydd mot vägglöss – abecos luslist Lusifer®

Handla direkt i vår webbshop: www.lusifer.se

Hör Lars berätta om abecos luslist

I filmen presenteras abecos lösning i kampen mot vägglöss, golvsockeln Lusifer®. Vi tillverkar Lusifer® både som standard golvsocklar och nu även som kabelsockel vilken är perfekt anpassad för hotell, studentboenden och liknande fastigheter. Den eleganta och praktiska designen gör det enkelt att hålla kablar organiserade och samtidigt förebygga vägglöss och andra skadeinsekter. En smart lösning för en mer bekväm och hygienisk vistelse.

Skydd mot vägglöss med hjälp av lister utrustade med lustejp från Nattaro Labs

Golvsocklar med vägglusskydd.

Skydd mot vägglöss – abeco har lösningen

abeco samarbetar med vägglusspecialisten Nattaro Labs AB och erbjuder ett enkelt och effektivt skydd mot vägglöss – abecos luslist Lusifer®. Då vägglössen gärna gömmer sig i skrymslen bakom golvsocklarna i sovrummet så är det en perfekt plats att ha ett förebyggande och aktivt skydd. Styrkan i Lusifer® är den patenterade lustejpen, Nattaro Safe®. Att skydda sin fastighet mot vägglöss med hjälp av abecos Lusifer® är både enkelt och kostnadseffektivt.

Lusifer® skyddar alla fastigheter mot vägglöss

Lustejpen Nattaro Safe® är konstruerad så att den skapar en smal tunnel, perfekt för vägglusen att gömma sig i. Det aktiva ämnet är kiselgur som är en naturlig förening som förstör vägglusens skyddande vaxskikt, vilket resulterar i att skadedjuret torkar ut och dör. Kiselgur är helt ofarligt för människor och husdjur. Kiselgur har verkan mot vägglöss, silverfiskar, myror, små kackerlackor mm. För hotell eller liknande fastigheter är kombinationen i en kabelsockel perfekt. Med Lusifer® undviker du både en dyr och besvärlig saneringsprocess och skyddet håller i princip så länge som listen sitter kvar.

Ge rummet en elegant finish med fanérade eller folierade golvsocklar samtidigt som du skyddar din fastighet mot vägglöss. abecos Lusifer® är lämplig i alla typer av fastigheter.

Vanliga frågor om skydd mot vägglöss

Hur lång tid tar det att sanera vägglöss?

Varje år görs drygt 35 000 saneringar av vägglöss i Sverige. Detta kan jämföras med att det år 2022 anmäldes 10 975 bostadsinbrott. Det är en omfattande och kostsam process som i regel tar flera veckor. Som boende kan man behöva flytta ut ifall fastigheten behöver värmesaneras (tar sju dagar). Efterkontroll med specialtränade hundar kan behöva göras för att säkerställa att inga vägglöss har gömt sig kvar.

Är det svårt att montera abecos luslister Lusifer®?

Nej det är enkelt! Golvsocklarna levereras färdiga och monteras som en vanlig sockel. Det enda man behöver göra är att vika upp den översta fliken innan monteringen. Se vår monteringsanvisning här.

Måste jag byta alla golvsocklar i huset?

abecos luslist Lusifer® är ett förebyggande vägglusskydd. Vill man inte sätta dem i alla rum rekommenderar vi att montera dem i alla sovrum samt vardagsrum.

Hur länge håller skyddet med abecos luslist?

Skyddet håller mycket länge. Så länge som fastigheten håller normal temperatur och inte utsätts för onormal hög fukthalt, som vid en vattenskada, så håller skyddet i princip lika länge som listen sitter kvar. Ifall man monterar bort listen, t ex vid golvbyte eller tapetsering så bör man byta listen.

Vägglöss – ett växande problem

Under de senaste 20 åren har vägglössen ökat i världen. En anledning till detta är deras utvecklade förmåga att anpassa sig till olika miljöer. Andra faktorer som påverkar är ett ökat resande, globalisering och otillräcklig behandling. I takt med att vägglössen sprider sig i våra hem ökar även risken för att vägglusen sprider sig till offentliga utrymmen såsom sjukhus, hotell och studentboenden. Saneringsarbetet när man har fått in vägglöss i en fastighet är mycket kostsamt och omfattande. Genom att förebygga med ett aktivt skydd mot vägglöss kan man således spara både tid och pengar.

Vägglöss kan man inte få naturligt ifrån naturen utan den sprider sig genom människan, oftast via väskor och kläder i samband med resor eller hotellvistelser. Vägglössen är i vuxen ålder ungefär lika stora som en äppelkärna, 4-5 mm. Den förflyttar sig genom att krypa, så länge där finns mat (människor) i närheten har vägglusen ingen anledning att förflytta sig. I brist på mat kan vägglusen försätta sig i dvala i upp till ett år.

När vägglusen är tom på föda är den nästan helt genomskinlig och runt 1 mm tunn. Vägglöss håller ofta till i sovrummet och kommer fram i skydd av mörkret. En vägglushona lägger mellan 1-5 ägg om dagen, äggen kläcks inom 1-2 veckor och kan efter kläckning suga blod direkt. Bettet från en vägglus orsakar klåda, rodnad, svullnad och hos vissa människor även en allergisk reaktion.

Livscykel för vägglöss

Kundanpassade lösningar

På abeco arbetar vi med ommantling av träbaserat material – t.ex. spånskiva, MDF, plywood, gran – som beläggs med folie eller fanér, obehandlad eller lackerad. Vi levererar också komponenter av ovanstående material utan ommantling, exempelvis upphängningslister med centrumtappar.

Vi tillverkar efter kundönskemål inredningsdetaljer till köks- och badrumsskåp, smygpanel till fönster och dörrar, listverk såsom foder och sockel. Alla våra lister kan, om önskas, förses med Nattaro Safe® för att skydda fastigheten mot vägglöss.

Här kan du se alla våra produkter

Intresserad? Kontakta oss!

Skydd mot vägglös - Formulär

sv_SESwedish